#ceskyholkynacestach

Cestovat může každý!
Japonská kuchyně I. část

Japonská kuchyně I. část

Kdo by si myslel, stejně jako já, že japonská kuchyně je hlavně o sushi, ten by se šeredě spletl. Japonská kuchyně je dost pestrá, sushi jsme měli za celý pobyt jen jednou, a ikdyž je tu hlavní surovinou rýže, tak se nám to ani za 3 týdny nepřejedlo. V tomto příspěvku Vám ukážu různé druhy japonských jídel, která jsme tam ochutnali.
Gyudon
S tímto jídlem jsme se v Japonsku setkali asi nejčastěji. Je to miska rýže a navrchu jsou většinou tenké plátky hovězího nebo vepřového masa smaženého se sojovou omáčkou. Někdy jsme dostali navrch za příplatek ještě vejce na měkko a někdy byl navíc zase salát nebo cibule. Každopádně tohle jídlo bylo pro mě asi nejoblíbenější a navíc se to dalo v některých bistrech pořídit už od 350Y (cca 70Kč).
Ramen
Tohle je naopak nejoblíbenější japonské jídlo mého parťáka. Ramen je vepřový vývar s pšeničnými nudlemi, nejtypičtější kombinace je s plátky vepřového masa, vajíčkem, jarní cibulkou a mořskou řasou. Bylo to úplně první jídlo v restauraci, které jsme v Japonsku vyzkoušeli a byla to opravdu dobrota. Ramen si můžete dát i v Čechách, zatím jsme ale nenašli žádnej tak vynikající. Toto jídlo nás vyšlo na 1000Y (cca 200Kč) což není zas tak levné, ale stálo to rozhodně za to.
Yakiniku
Na tohle jsme se hodně a dlouho těšili, nakonec jsme si na naše výročí dopřáli trochu dražší večeři (65000Y). V restauraci specializované na Yakiniku máte vlastní gril na stole, objednáváte si kousky masa, většinou hovězího nebo vepřového, ale dají se takto připravovat i třeba mořské plody, a poté si je sami grilujete. Asi nejlepší kousek pro nás byl hovězí pupek, kousky byly jen trochu posolené a opečené jsme to potom jedli s wasabi pastou, což byla naprosto geniální kombinace. Z mého pohledu bylo trochu zklamání to, že za 700Y za čerstvou zeleninu jsme dostali kousek cibule, zelí a dva kousky kukuřice. Celkově to byl ale super zážitek, určitě doporučujeme alespoň jednou za život.
Takayaki
Toto jídlo jsme ochutnali v Osace hned kousek od Osaka Castle, připravovala ho tam maminka se svými dvěma dcerkami. Jsou to takové kuličky z těsta a uvnitř jsou zapečené kousky chobotnice, kyselé ředkve a křupinky. Na vrch potom holčičky daly dva různé dresinky (asi barbecue a majolku, ale nevim ) a jarní cibulku. Je to místní specialita, ale upřímně mě to zas tolik nechutnalo. Za 500Y jsme ale dostali pořádně velkou porci.
Tempura
Ačkoliv je tempura známé slovo, tak jsem popravdě nikdy nevěděla co to znamená . Teď už konečně vím, že je to zelenina obalená v těstíčku a osmažená. Jsou tam různé druhy zeleniny, jako například cuketa, zelí, mrkev, paprika a někdy jsme tam dokonce měli i malé krevety. Je to docela dobré, ale žádná dietka.
Dango
Sladká tečka na závěr. Jsou to malé knedlíčky z rýžového těsta v sladké sojové omáčce. Sladká sojová omáčka, no slyšeli jste to někdy? My ne, byli jsme překvapeni, ale bylo to opravdu dobrý.
Tak jelikož jsme výborných a zajímavých jídel vyzkoušeli v Japonsku opravdu hodně, tak další várku vám nadělíme v příštím článku. Můžete se těšit například na nudlové polévky, pouliční dobroty nebo to slibované sushi.

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.